סטודנטים לעתיד: כל מה שכדאי לדעת לפני שנרשמים לתואר ראשון

בשנים האחרונות, צעירים רבים בוחרים ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה, על מנת לקבל את התואר האקדמאי הראשון שלהם. אין ספק שאחד מתנאי הסף הבסיסיים בלא מעט מקומות עבודה זה תואר ראשון, והוא עשוי לפתוח עבורכם דלתות ואפשרויות תעסוקה מגוונות. עם זאת, תואר ראשון לא תמיד מבטיח תעסוקה בסיומו, ולעיתים תגלו בתום הלימודים – שזה לא המקצוע האידיאלי עבורכם.

אז איך יודעים באיזה מקצוע לבחור? או באיזה מוסד לימודים ללמוד? ומה חשוב לדעת לפני ההרשמה ללימודים? ריכזנו בעבורכם מידע חשוב בנושא. בואו נתחיל.

תנאי הקבלה ללימודי תואר ראשון

תנאי הקבלה ללימודי תואר ראשון משתנים בהתאם לסוג התואר ומוסד הלימודים. בעוד שיש מקומות שידרשו מכם ציון פסיכומטרי גבוה, יש מקומות שלא ידרשו פסיכומטרי כלל (אבל כן יבקשו מכם לעבור מבחנים פנימיים). במרבית האוניברסיטאות והמכללות, הדרישה היא להציג תעודת בגרות מלאה, עם ממוצע ציונים טוב. ממוצע גבוה אף עשוי להקנות לכם קבלה אוטומטית או מהירה יותר (תלוי איפה ובאילו מקצועות כמובן).

במכללות תנאי הקבלה נחשבים ליותר מקלים – ושם יהיה לכם סיכוי גבוה יותר להתקבל. זאת אחת הסיבות, שלא מעט סטודנטים בוחרים ללמוד במכללות מאשר באוניברסיטאות. בשונה מהאוניברסיטאות, במכללות תוכלו למצוא גם מכינות שונות אשר מתאימות למועמדים שאינם עומדים בתנאי הקבלה הראשוניים.

חשוב לציין שבחלק ממוסדות הלימוד מתקיימים גם ראיונות אישיים, על מנת לוודא את התאמת המועמד לתואר הנלמד. זה רלוונטי עבור מקצועות מסויימים.

שכר הלימוד

יש הבדל בשכר הלימוד בין אוניברסיטאות ומכללות ציבוריות לבין מכללות פרטיות. לרוב, שכר הלימוד לתואר ראשון באוניברסיטאות ובמכללות ציבוריות ינוע בין 36,000-48,000 שקלים (שכמובן ניתן לחלק לתשלומים ולפרוס על פני כל שנות התואר). המחיר של התואר תלוי בין היתר באורך התואר ו(למשל אם זה תואר של 3 שנים או יותר), ובכמות הקורסים שתצטרכו לקחת (למשל, אם יש לכם ציון גבוה במבחן אמי"ר או בחלק של האנגלית בפסיכומטרי, תצטרכו להירשם לפחות קורסים באנגלית).

במכללות פרטיות אשר לא מקבלות תקצוב מהמדינה תמונת המצב שונה לחלוטין. לרוב שכר הלימוד במכללות הפרטיות לתואר ראשון ינוע בין 80,000-150,000 שקל – הבדל משמעותי במיוחד.

לא פחות חשוב לדבר על מלגות לתואר ראשון, משום שיש לא מעט כאלה – גם מלגות שלא כוללות התנדבות, והן בהחלט יכולות לסייע לכם לשלם את התואר, אפילו רק חלק ממנו. מומלץ מאוד לבדוק אילו מלגות קיימות ומתאימות לכם, החל ממלגות של משרד החינוך ועד למלגות ליוצאי אירן.

מסלולי לימודים לתואר ראשון

יש לא מעט מסלולים מצוינים שיקנו לכם תואר ראשון בתחום שמעניין אתכם, ולעיתים יוצעו לכם מסלולים ייחודיים במסגרת הלימודים. תואר ראשון ניתן ללמוד במסלול חד חוגי או במסלול דו חוגי. כמו כן, ישנם תארים שמאפשרים לימודי ערב. מעבר לזה, יש מסלולים למצטיינים או למועמדים המגיעים עם תעודות בקורסים רלוונטיים.

באילו מוסדות לימוד ניתן ללמוד לתואר ראשון?

יש מגוון רחב של מכללות ואוניברסיטאות שבהן תוכלו ללמוד לתואר ראשון. הבחירה צריכה להיעשות לפי התחום שאותו תרצו ללמוד, מיקום מוסד הלימודים, הסילבוס והיצע הקורסים שאותו מקום מציע. הנה חלק ממוסדות הלימוד המוכרים בארץ:

  1. אוניברסיטת תל אביב.
  2. האוניברסיטה העברית בירושלים.
  3. הטכניון שבחיפה.
  4. אוניברסיטת בן גוריון שבנגב.
  5. אוניברסיטת בר אילן.
  6. אוניברסיטת אריאל.
  7. אוניברסיטת חיפה.
  8. מכללת ספיר.
  9. המכללה ע"ש סמי שמעון.
  10. מכללת קיי.
  11. מכללת אורנים.
  12. המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן.

כמה זמן נמשכים לימודי תואר ראשון?

משך זמן הלימודים לתואר ראשון משתנה בהתאם לסוג התואר. במרבית המקרים תואר ראשון נמשך בין 3-4 שנים לסטודנטים הלומדים לימודי בוקר. לסטודנטים אשר לומדים לימודי ערב, התואר הראשון יכול להימשך 4-5 שנים ולעיתים גם יותר. כמו כן, ניתן ללמוד באוניברסיטה הפתוחה, שם אתם מכתיבים את קצב הלימודים.

סוגי התעודות במסגרת לימודי תואר ראשון

נכון להיום יש 2 סוגים של תעודות לבוגרי תואר ראשון. במרבית התארים התעודה שהבוגרים מקבלים היא תעודת BA שניתנת רק בסיום הלימודים ובתנאי שהם עברו את כל המבחנים. תעודה נוספת רלוונטית לבוגרי תואר ראשון היא תעודת Sc.B. בררו מבעוד מועד איזו תעודה תינתן לכם בתום הלימודים.

אין ספק שתואר ראשון הוא חלק בלתי נפרד ממסלול החיים, ועם זאת חשוב לציין שאם אתם לא בטוחים, תמיד תוכלו לברר על לימודי קורסים ולימודי תעודה – שגם הם יקנו לכם מקצוע. מלבד הלימודים, העבודות ותקופות המבחנים, טוב לדעת שהתקופה של התואר, היא תקופה מיוחדת ועשירה בחוויות. אתם עומדים להרחיב אופקים, להכיר חברים חדשים ולצבור חוויות בלתי נשכחות, שישארו איתכם לעד.

אנחנו ממליצים להגיע לימים הפתוחים של המוסדות השונים, לראות מה הם מציעים ואילו תחומי לימוד קיימים, לשאול שאלות, להתייעץ עם יועצי הלימודים, ולקבל החלטה מושכלת.

בהצלחה!

לקבלת מידע נוסף

השאירו פרטים ויועץ לימודים יחזור אלייך בהקדם
נגישות