מה חשוב לדעת על לימודי ערב?

כיום, לימודים לתואר ראשון או לתעודה נחשבים למצרך חיוני, במיוחד עבור מי שמבקשים ללמוד מקצוע חדש. עם זאת, מערכת השעות התובענית של הלימודים, לא מתאימה לכל אחד – ויש לא מעט סטודנטים שמעדיפים ללמוד בשעות הערב. על כך, במאמר שלפניכם.

לימודי ערב: למי זה מתאים?

בגדול, כל מי שרוצה יוכל להירשם ללימודי ערב. אך הבחירה במסלול הזה מתאימה במיוחד לשני סוגים של סטודנטים:

  1. סטודנטים שעובדים במהלך היום במשרה מלאה או במשרה חלקית ואין באפשרותם לעזוב את מקום העבודה לטובת תחילת לימודים.
  2. אנשי משפחה שאין באפשרותם ללמוד באופן אינטנסיבי בשעות הבוקר ולכן יעדיפו להגיע ללימודים בשעות הערב.

מה אפשר ללמוד במסגרת לימודי ערב?

זו כנראה אחת השאלות שמעסיקה אתכם, ובצדק. למרות שיש פחות אופציות ומגוון עבור מי שבוחרים בלימודי ערב, עדיין יש לא מעט אפשרויות מעולות. תוכלו ללמוד את תחומי ההנדסה למיניהם, הנדסה תעשייה וניהול, מנהל עסקים, לוגיסטיקה, מדעי ההתנהגות, משפטים, משאבי אנוש, פסיכולוגיה ועוד. משום שלא כל מוסדות הלימודים מאפשרים מסלול של לימודי ערב לכל מקצוע – חשוב לברר מראש אילו מוסדות מציעות לימודי ערב ובאילו מקצועות ותחומים.

נוסף לכך, אם אתם בוחרים ללמוד קורסים מקצועיים או לימודי תעודה – יש מגוון רחב יותר של אפשרויות, ואף ישנם קורסים דיגיטליים שמועברים אונליין.

למעשה, מסלולי הלימוד המוצעים לסטודנטים בלימודי ערב, קצת פחות מגוונים מאשר מסלולי הלימוד ללימודי בוקר. לרוב בכל מוסד לימוד ישנו מסלול ערב אחד, והסטודנטים צריכים להתאים את עצמם למסלול המוצע.

תנאי הקבלה ללימודי ערב

ברוב המקרים תנאי הקבלה ללימודי ערב יהיו זהים לתנאי הקבלה ללימודי בוקר. אין כל הבדל מבחינת האינטנסיביות של הלימודים או החומר הנלמד, ההבדל היחידי יהיה בכמות ובשעות הלימוד. מהסיבה הזאת מוסדות הלימוד דוגלים בגישה שתנאי הקבלה יהיו זהים.

מעבר לזה, חשוב לציין כי תנאי הקבלה ללימודי ערב משתנים בהתאם לתואר שאותו בחרתם ללמוד ובהתאם למוסד הלימוד שבו תלמדו. ברוב המקרים תנאי הקבלה לאוניברסיטאות יהיו שונים מתנאי הקבלה למכללות (שלרוב, מציעות גם אפשרויות קבלה מגוונות, ולא רק על סמך ממוצע בגרויות ופסיכומטרי).

שכר הלימוד

למעשה, אין הבדל בין לימודי ערב ללימודי בוקר בכל הנוגע לשכר לימוד. ההבדל היחידי יכול להיות בשכר הלימוד השנתי מכיוון שלימודי ערב נמשכים יותר זמן מאשר לימודי בוקר, וכמות הקורסים השנתית היא בדרך כלל קטנה יותר. במקרה כזה שכר הלימוד השנתי יהיה נמוך יותר בלימודי ערב בהשוואה ללימודי בוקר.

שכר הלימוד באוניברסיטאות ובמכללות הציבוריות לשנת לימודים תנוע בין 5000-7000 שקל, בעוד במכללות הפרטיות שכר הלימוד ללימודי ערב ינוע בין 15,000-25,000 שקל.

באילו מוסדות לימוד ניתן ללמוד לימודי ערב?

כיום מרבית מוסדות הלימוד בישראל מבינים את הצורך של סטודנטים ללימודי ערב, והם מציעים להם את האפשרות הזאת על מנת שיוכלו ללמוד במוסד הלימוד הספציפי שהם רוצים. למעשה, תוכלו למצוא לימודי ערב בכל הארץ, ובמגוון רחב של מוסדות לימודים. הנה כמה מהם:

  • אוניברסיטת תל אביב
  • אוניברסיטת בן גוריון
  • האוניברסיטה הפתוחה
  • אוניברסיטת בר אילן
  • הטכניון שבחיפה
  • האוניברסיטה העברית
  • המכללה האקדמית תל חי
  • המרכז האקדמי רופין
  • המכללה האקדמית בית ברל
  • רשת מכללות עתיד
  • המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

כמה זמן נמשכים לימודי ערב?

לימודי ערב הם פחות אינטנסיביים ועמוסים מאשר לימודי בוקר, ויש כאלה שרואים בכך מגוון רחב של יתרונות. עם זאת, מהסיבה הזאת כמות הקורסים בכל שנה תהיה נמוכה יותר בהשוואה ללימודי בוקר באותו התואר בדיוק.

בשל כך, לימודי ערב ימשכו זמן רב יותר מאשר לימודי בוקר. כך שאם אתם בוחרים בלימודי ערב חשוב שתדעו כי התואר יהיה הרבה יותר ארוך עבורכם אך גם הרבה יותר מאוורר (גם במקרים של תואר שני שבו מסלול הלימודים הוא מראש קצר יותר).

שנסכם?

לרוב, לימודי ערב הם לא הבחירה הטריוויאלית עבור סטודנטים שמתחילים את התואר הראשון או התואר השני, אך הם הרבה יותר מקובלים בתחום של קורסים ולימודי תעודה. בדרך כלל מדובר על סוג של אילוץ שמחייב את הסטודנט להתאים את שעות הלימודים לשעות של עבודה או למחויבויות אחרות. יחד עם זאת, לימודי ערב טומנים בחובם לא מעט יתרונות, משום שהם יכולים להפוך את הלימודים להרבה יותר אפקטיביים, ואף פחות לחוצים.

לקבלת מידע נוסף

השאירו פרטים ויועץ לימודים יחזור אלייך בהקדם
נגישות