לימודי משפטים: המדריך המלא לסטודנטים לעתיד

אחד המקצועות הנחשקים ביותר בארץ ובעולם, מתחילים בלימודי משפטים. למעשה, כבר שנים שתואר במשפטים הוא אחד התארים הפופולריים ביותר בקרב צעירים, ולא בכדי. הסיבה לכך טמונה בעובדה שתואר בתחום יכול לפתוח לא מעט דלתות בעולם המשפטים, זאת לצד שכר מתגמל. 

במרבית מוסדות הלימוד בין אם מדובר על אוניברסיטה או מכללה, מדובר על מסלול לימודים זהה. המסלול אורך כ-3.5 שנים (לעיתים גם יותר, תלוי בפריסת הלימודים), במהלכן הסטודנטים לומדים את כל רזי המקצוע, לצד חומר עיוני כמובן. בסיום הלימודים, הבוגרים זכאים לקבל תואר ראשון LL.B במשפטים. עם סיום הלימודים, הבוגרים מתחילים סטאז' במשרד עורכי דין, כשחשוב לדעת שהסטאז' יכול לקחת בין שנה לשנתיים. השלב הסופי הוא מבחני הלשכה – מה שבסופו של דבר יעניק את ההסכמה להיות עורכי דין בישראל.

אז בין אם תרצו להיות עורכי דין עצמאיים, שכירים במשרד עו"ד, משפטנים או אפילו פעילים בתחומים ציבוריים ופוליטים – תוכלו למצוא בעמוד זה את כל המידע שחשוב לדעת לפני ההרשמה ללימודים.

תואר במשפטים ומקצוע לחיים​

צדק, אתגר ומקצוע יוקרתי מאפיינים לא מעט אנשים, שרואים בקבלת הרישיון שלהם לעריכת דין כהתגשמות כל שאיפותיהם. תחום עריכת הדין נוגע בכל תחומי החיים ולכן לימודי משפטים נחשבים למקיפים, מעניינים ומגוונים במיוחד. מעבר לזה, אפשרויות התעסוקה בתחום מגוונות, כאשר ניתן לפעול משני צידי המתרס – כסנגורים או כקטגורים ואף לקבל מינויים משפטיים מיוחדים שמעניקים לכל עורך דין מנוסה סמכויות נוספות, למשל עיסוק בגישור ובוררות, נוטריון, פרויקטים ציבוריים, תביעות ייצוגיות ועוד.

מה עושה עורך הדין ביום עבודתו?

עבודת עורכי הדין מתקיימת בכל שדות המשפט: הפלילי, האזרחי, העסקי והבינלאומי. חלק גדול מיום העבודה מתקיים במשרד, שבו העבודה האדמיניסטרטיבית גדולה אך חשובה ביותר להצלחה המשפטית. חלק מצומצם יותר מיום העבודה מבוסס על הופעות בבית המשפט או בשיחות לעניין התיק המשפטי מול גורמים בפרקליטות והמשטרה, מוסדות ציבוריים, לקוחות, זירות התרחשות של אירועים מסוימים ועוד.

לימודי משפטים: למי זה מתאים?

מרבית הבוגרים שיקבלו תואר ראשון במשפטים ישתלבו בתחום עריכת הדין. התחום מקנה סביבת עבודה דינאמית אשר משתנה מעת לעת, כשזה כמובן תלוי במקום שבו תבחרו לעבוד, בתחום המשפטי שבו תרצו להתמחות ובין אם תבחרו להיות שכירים או עצמאיים בתחום.

התואר מתאים לאנשים שירותיים ואסרטיביים באופיים, למי שאוהבים את החוק, שמתבטאים היטב בעברית, שמתעניינים בתחומי המשפטים השונים ורוצים לעסוק בהם, החל מהתחום הפלילי, ועד להסכמי ממון או גישורים. מלבד זאת, חשוב לדעת שהתואר דורש לימודים תיאורטיים ושינון של חוקים רבים, כך שזה בהחלט אלמנט שתצטרכו לקחת בחשבון.

למעשה, תואר ראשון במשפטים מתאים ללא מעט אנשים, כך שגם אם אתם אנשי שטח, או מעדיפים לעבוד מהמשרד, אוהבים לדבר עם אנשים או מעדיפים להישאר מאחורי הקלעים – תוכלו למצוא את עצמכם בתוך עולם המשפטים הרחב והמגוון.

מהם תנאי הקבלה ללימודי משפטים?

תנאי הקבלה משתנים בהתאם למוסד הלימוד שבו תבחרו ללמוד. בדרך כלל תנאי הקבלה באוניברסיטאות הרבה יותר מחמירים בהשוואה לתנאי הקבלה במכללות.

באוניברסיטאות תנאי הקבלה הם בדרך כלל ממוצע בגרויות של 90 ופסיכומטרי שנע סביב ה-700. ברוב המכללות ניתן להתקבל ללימודי משפטים עם פסיכומטרי של 600-650, אך ממוצע הבגרויות עדיין צריך לעמוד על 90.

בכל מקרה, אם אתם צריכים לשפר בגרויות או לגשת למבחני פסיכומטרי נוספים, מוטב שתעשו זאת כמה שיותר מוקדם, על מנת שלא לעכב את תחילת הלימודים.

שכר הלימוד

גם במקרה של שכר הלימוד צריך לבצע הפרדה בין הסטודנטים שבוחרים ללמוד באוניברסיטה ובין סטודנטים שבוחרים ללמוד במכללה, משום ששכר הלימוד הוא שונה ממוסד למוסד. שכר הלימוד באוניברסיטאות הוא אוניברסיטאי, ולרוב הוא נע בין 10,000-13,000 שקל לשנת לימוד. 

אך במכללות המצב קצת שונה, כאשר ישנן מכללות המציעות גם הן לימודי משפטים בשכר לימוד אוניברסיטאי אך יש גם מכללות שגובות שכר לימוד פרטי גבוה יותר. במקרה זה מוטב לבצע בדיקה ישירה מול המכללה שבה אתם מעוניינים ללמוד משפטים על מנת לוודא את שכר הלימוד.

טיפ: כדאי לבדוק אם אתם זכאים לקבל הטבה של שנה ראשונה חינם, ואם נשאר לכם כסף בפיקדון הצבאי. זה יכול להוזיל את עלות הלימודים באופן משמעותי, ואף להקל עליכם מבחינה כלכלית במהלך התואר.

כמה זמן נמשכים לימודי תואר ראשון במשפטים?

במרבית מוסדות הלימוד, הלימודים נמשכים כשלוש וחצי שנים, לאחר הלימודים הללו כל הסטודנטים מקבלים תואר ראשון במשפטים. 

הסטודנטים שירצו להמשיך ולעבוד בתור עורכי דין, יצטרכו בסיום הלימודים להקדיש בין שנה לשנתיים על מנת לבצע סטאז' במשרד עורכי דין. לאחר מכן כל סטודנט יוכל להירשם למבחני הלשכה. למעשה, רק הסטודנטים שעברו את מבחני הלשכה יוכלו לעבוד בתור עורכי דין.

מוסדות ללימודי משפטים

ברחבי הארץ יש לא מעט מוסדות ללימודי משפטים, למשל:

  • מכללת ספיר
  • אוניברסיטת בר אילן
  • המכללה למנהל
  • אוניברסיטת תל אביב
  • האוניברסיטה העברית
  • המרכז האקדמי למשפט ולעסקים
  • המרכז האקדמי פרס
  • המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט
  • הקריה האקדמית אונו
  • האקדמית נתניה

 

אפשר גם אחרת: לימודי ערב במשפטים

אם בעבר נאלצו הסטודנטים לוותר על עיסוקי היום על מנת להשתלב במסלולי הלמידה באקדמיה, כיום גם המכללות והאוניברסיטאות השונות מכירות בביקוש הגובר ללימודי ערב. זו הזדמנות מצוינת לשלב עבודה ולימודים יחד ולכן זה מתאים למי שמבקשים ללמוד את התחום, והם מעל גיל 30 או 40, כך שניתן ללמוד מבלי לוותר על הקריירה הנוכחית. מעבר לזה, לימודי ערב יתאימו גם למי שמרגישים מרוכזים ביותר בשעות הערב, להורים לילדים קטנים ולכל מי שמעדיף לנצל את שעות הבוקר לדברים אחרים. 

מי יכול להתקבל ללימודי ערב?

למעשה, תנאי קבלה ללימודי משפטים זהים, הן במסלולי הבוקר והן במסלולי הערב. האינטנסיביות בלימודים, החומר הנלמד וגם הדרישות יהיו אותן דרישות בכל המסלולים הנלמדים. וכמובן שהתעודה היא אותה התעודה בשני המסלולים (בתוספת מעבר בבחינות לשכה על מנת לעסוק בתחום). ההבדל היחידי הוא בתנאים הפנימיים של המוסד הלימודי הנבחר – לימודי משפטים באוניברסיטה מציבים תנאי קבלה גבוהים מאלו של המכללות, אך כמובן שיש למחיר השפעה רבה על כך.

חשוב לומר כי רף הקבלה ללימודי משפטים נחשב גבוה למדי. לרוב, תידרשו להציג ממוצע משוקלל גבוה של ציוני הפסיכומטרי והבגרויות. כמו כן, תואר שני במשפטים דורש ממוצע של 85-90 מהתואר הראשון, לרבות רף ציונים מסוים בעבודת הסמינריון שמשתנה בכל מוסד לימוד. 

אגב, מי שמעוניין לגשת ללימודי תואר שלישי, יצטרך לסיים את התואר השני עם ממוצע של 85 לפחות ולהשיג מוועדת הקבלה ציון מסוים בעבור התזה.

שכר לימוד ועלויות

שכר הלימוד ללימודי משפטים במסלול ערב די זהה למסלול של לימודי הבוקר, אך ייתכן שמשך תקופת הלימודים תהיה ארוכה יותר, משום שבערב כמות הקורסים מועטה יותר באופן טבעי מזו שניתן לדחוס לתוכנית הלימודים היומית. במקרה כזה, שכר הלימוד השנתי במסלול ערב יהיה נמוך יותר מזה של מסלולי הבוקר. כלומר, התשלום הוא עבור קורסים. ככל שתקחו יותר קורסים, כך התשלום יהיה גבוה יותר.

באופן כללי ניתן לאמוד את טווח המחירים של שכר הלימוד במסלול ערב בין 5,000-7,000 ₪ באוניברסיטאות והמכללות הציבוריות ובין 15,000-25,000 ₪ במכללות הפרטיות. לשם ההשוואה, תואר במכללה פרטית במסלול בוקר עומד על 90,000-120,00 ₪ לכל התואר. לימודים באוניברסיטה עומדים על כ-10,000 ₪ לכל התואר.

כמה זמן נמשכים הלימודים?

בדרך כלל, לימודי תואר ראשון עומדים על כשלוש וחצי שנים ולכן מסלול הערב המאוורר יותר עשוי להיות ארוך בשנה ולהימשך כארבע וחצי שנים. אם על מנת להתקבל אתם נדרשים לבצע השלמת בגרויות או לשפר את ציוני הפסיכומטרי, קחו בחשבון שסיום התואר עשוי להיות ממושך בהרבה. טוב לדעת שקיימות מכללות שמציעות מכינה קדם אקדמית להשלמת בגרויות ושיפור הציונים.

סוגי התמחויות במשפטים

קיימים סוגים רבים ומגוונים של התמחויות במשפטים, ולכן ריכזנו כמה מסוגי ההתמחויות המבוקשות ביותר בהם בוחרים סטודנטים בוגרי לימודי משפטים:

  • התמחות במשפט פלילי – סטודנטים שחולמים לפתח קריירה של עורך דין פלילי צריכים לעבור התמחות במשפט הפלילי, במהלכה הם מתנסים באופן מעשי בתרגול השיטות והכלים שנלמדו במהלך לימודי המשפטים.
  • התמחות בדיני מיסים – התמחות זו עוסקת בדינים ובחוקים הקשורים לתחום המס בישראל, כאשר לרוב תפקידו של עורך דין מיסים הוא לייצג אזרחים במדינה מול רשויות המס.
  • התמחות בדיני נזיקין – התמחות רחבה הכוללת מגוון של חוקים ודינים במשפט האזרחי בנושאי גרימת נזק לאחר כמו רשלנות, תקיפה, לשון הרע, תאונות ועוד.
  • התמחות במשפט עסקי ומסחרי – סוג התמחות העוסקת בחוקים הקשורים לעולם העסקי והמסחרי, ולכן לרוב עורך הדין העוסק בהתמחות זו יסייע לנהל בצורה חוקית את פעילותם של עסקים פרטיים ומסחריים.
  • התמחות בדיני עבודה – תחום התמחות העוסק בהסדרת הדינים והחוקים המתקיימים במקומות עבודה כמו יחסים בין עובד ומעביד, חוזי עבודה ועוד.

כמה זמן נמשכת תקופת ההתמחות?

בין אם מדובר על התמחות במשפט פלילי או התמחות בדיני עבודה, משך הזמן של כל התמחות הוא אחיד ונמשך כשנה וחצי. ההתחלה של כל התמחות אפשרית בחודש ספטמבר או מרץ, זאת בהתאם לתקופת סיום לימודי התואר במשפטים. בכדי לעמוד בהנחיות הקבועות המוגדרות למעבר התמחות מעשית, על המתמחים לעבור במסגרת ההתמחות שבחרו לפחות 36 שעות שבועיות כשלפחות 25 שעות שבועיות נמשכו לכל היותר עד שעה 14:00. על המתמחים לחלק את מספר השעות השבועיות על פני חמישה ימים בשבוע, כאשר כל יום התמחות נמשך לפחות חמש שעות ברציפות.

מתי כדאי לבחור התמחות במשפטים?

כאמור, תחילת ההתמחות מתאפשרת בשני מועדים שונים במהלך השנה – חודש ספטמבר או מרץ. יחד עם זאת חשוב לא לחכות למועדים אלו, ולבחור את ההתמחות המתאימה לכל סטודנט כבר במהלך הלימודים האקדמיים, כאשר השנה השנייה ללימודים היא המומלצת ביותר. בתקופה זו הסטודנט כבר מכיר באופן טוב יותר את הנושאים השונים הכוללים את מערכת המשפט בישראל, כך שהוא יוכל לנתב את בחירתו בתחום ההתמחות המתאים לו בצורה נכונה וטובה יותר.

כיצד ניתן למצוא התמחויות מתאימות?

כדי לדעת איזו התמחות לבחור, חשוב קודם כל להבין איזו התמחות משפטית היא המעניינת ביותר עבור הסטודנט, ולא לחשוב איזו התמחות יכולה להניב קריירה רווחית יותר מבחינה כלכלית. למרות שלחלק הפיננסי יש חלק מהותי בשגרת החיים, יש לזכור כי מהות העבודה בפועל היא זו המסייעת להצליח לבנות קריירה מצליחה ומספקת.

לימודי משפטים הם בהחלט מאוד מבוקשים, משום שהם מקנים מקצוע נחשק ואפשרויות תעסוקה מגוונות, החל ממשרדי עו"ד, בבתי המשפט השונים, במשרדי הממשלה ואפילו בחברות פרטיות. מעבר לזה חשוב לדעת, שניתן להמשיך גם ללימודי תואר שני במשפטים או לתארים מתקדמים בתחומים משיקים. יש לא מעט מוסדות לימוד ברחבי הארץ, כשלכל אחד מהם יש תנאי קבלה שונים. מוטב לבדוק את תנאי הקבלה מבעוד מועד, להגיע לשיחת ייעוץ, ולבחור את מוסד הלימודים האידיאלי ביותר עבורכם.

בהצלחה.

שאלות נפוצות:

לימודי משפטים יכולים להיות רלוונטיים גם עבור כאלה שאינם יכולים להתחייב למסלול בוקר. מדובר בעיקר על הורים לילדים או על אנשים שעובדים במשרה מלאה, אך הם עדיין רוצים לגעת בחלום. בדרך כלל, הלימודים יתקיימו כשלושה ימים בשבוע בשעות הערב. עם זאת, חשוב לוודא זאת מבעוד מועד מול מוסד הלימודים, משום שלא כל המוסדות מאפשרים ללמוד את התחום בלימודי ערב.

אולי זה יפתיע אתכם לשמוע, אך יש אפשרות ללמוד משפטים ללא פסיכומטרי. ראשית המועצה להשכלה גבוהה קבעה כי סטודנטים מעל לגיל 30 אינם חייבים ציון פסיכומטרי ללימודים אקדמיים – כולל לימודי משפטים.

נוסף לכך ישנה אפשרות לעבור מכינה קדם אקדמית שציונה מחליפים את ציוני הפסיכומטרי, אך האפשרות הזאת רלוונטית אך ורק במכללות.

הביקוש הגבוה של סטודנטים הרוצים להתחיל לימודי משפטים הביא לכך שתנאי הקבלה הם גבוהים במיוחד וכוללים בתוכם ציון בגרות וציון פסיכומטרי. מועמד שרוצה להתחיל לימודי משפטים ללא בגרות יכול לעשות זאת על ידי הרשמה למכללה פרטית.

חשוב לבדוק אם מדובר על מכללות שאינן מקבלות מימון מהמל"ג והמדינה, ולכן הם אינם כפופים לתנאי הקבלה שאותם הכתיבו המל"ג והמדינה.

מועמדים ללימודי משפטים מעל גיל 30 יכולים להתקבל ללימודים בכל המוסדות להשכלה גבוהה ללא ציון פסיכומטרי. מועמדים מעל גיל 30 זוכים לתנאים נוחים מאוד מטעם מוסדות הלימוד השונים, ולכן שווה לבדוק מהם התנאים בכל אחד ממוסדות הלימוד – כך תוכלו לעשות בסוף את הבחירה שהכי נכונה לכם.

אף פעם לא מאוחר מידי ללמוד משפטים. החלום רק יכול להתעכב מעט, אבל אתם לא צריכים לוותר עליו. לימודי משפטים מעל גיל 40 יהיו הרבה יותר נוחים ותוכלו לקבל תנאים מאוד טובים מכל המוסדות להשכלה גבוהה – בין אם מדובר על אוניברסיטאות או מכללות. כך ששווה בהחלט לשקול להתחיל הסבת מקצוע, למקצוע שתמיד חלמתם עליו.

לא מעט רואי חשבון מחליטים להפסיק את עבודתם או לשלב איתה לימודי משפטים. מדובר על שילוב מעניין מאוד שיכול לקדם את רואי החשבון קדימה, ולספק יתרון משמעותי על אחרים. עם הידע שאיתו מגיעים רואי החשבון הם מתקבלים בברכה, ומרבית מוסדות הלימוד יאפשרו להם ללמוד מבלי להקשות את תנאי הקבלה.

אם עד לא מזמן לימודי משפטים לחרדים היו דבר נדיר במיוחד, כיום תוכלו למצוא לא מעט מוסדות לימוד המיועדים למגזר החרדי אשר מלמדים משפטים. כמובן שגם הם צריכים לעמוד בתנאי הקבלה של מוסדות הלימוד.

לא מעט מבוגרים מבינים בשלב מסוים כי הם לא יכולים להרשות לעצמם לפספס את החלום שלהם. מהסיבה הזאת חלק גדול מהם מתחיל ללמוד לימודי משפטים במוסדות לימוד ברחבי הארץ. היתרון הוא שהם מקבלים הטבות ממוסדות הלימוד בתנאי הקבלה, וברוב מוסדות הלימוד הם יוכלו להירשם ללימודי ערב – דבר שיקל על התפקוד בבית.

סטודנטים שסיימו זה עתה או כאלה שסיימו מזמן לימודי תואר ראשון מכל סוג שהוא, יכולים למצוא את עצמם מתחילים לימודי משפטים במסגרת תואר ראשון. מוסדות הלימוד ברחבי הארץ מקדמים בברכה לימודי משפטים לבעלי תואר אקדמי, ולרוב הם גם מקלים מאוד בתנאי הקבלה – כל עוד אותם בעלי תארים אקדמיים מציגים ציונים טובים ממוסד הלימוד שבו הם למדו.

העלות של לימודי תואר ראשון במשפטים משתנה בהתאם למוסד הלימוד שבו תבחרו ללמוד. במוסדות המוכרים על ידי המל"ג והמדינה, שכר הלימוד יהיה שכר לימוד אוניברסיטאי של עד 12 אלף שקל לשנת לימוד. במוסדות הלימוד האחרים המוגדרים כמוסדות לימוד פרטיים, שכר הלימוד גם הוא יהיה פרטי ויכול לנוע בין 40-60 אלף שקל לשנת לימוד.

אם בעבר לימודי משפטים לאנשים עובדים היו דברים שהוא לא אפשרי, כיום נפתחו לא מעט אפשרויות גם לאנשים שעובדים במשרה מלאה. מסלולי ערב במגוון רחב של מוסדות לימוד, מאפשרים לכל אותם האנשים שעובדים, לשלב ביחד עם העבודה גם את לימודי המשפטים.

כל אחד רואה את המסלול ללימודי משפטים בצורה קצת שונה. מה שבטוח מדובר על אחד מהמסלולים המאתגרים והמרתקים ביותר, יש כאלה שגם יגדירו אותו כמסלול לא קל (כמו כל תואר אקדמאי באשר הוא).

הצבא מאפשר לחלק מסוים מהמתגייסים הטריים לגשת לתואר ראשון במשפטים דרך הצבא, כאשר השאיפה היא שאותם חיילים ישתלבו בעתיד בסנגוריה הצבאית. 

לימודי משפטים נמשכים כ-3.5 שנים כאשר בסיומם מקבלים הבוגרים תואר ראשון LL.B במשפטים. אך בסופו של יום הסטודנטים הם אלה שקובעים את קצב הלימוד, ולכן יש כאלה שיכולים למשוך את התואר שלהם במשך 4-5 שנים.

יש לא מעט סיבות שבגינן תוכלו להתחיל ללמוד תואר ראשון במשפטים. אך באופן עקרוני מדובר על אחד מהתארים היוקרתיים ביותר בישראל ובעולם. מעבר לזה, מדובר על תחום מתגמל מאוד מבחינה כלכלית.

הדגש העיקרי במסלול ללימודי משפטים הוא כמובן בלמידת כל החוקים וכל ההתנהלות המשפטית במצבים שונים. השאיפה היא שכל אחד מהבוגרים מיד בסיום הלימודים יוכל להתחיל את הסטאז' שלו באחד המשרדים של עורכי הדין באזור – ולאחר מכן יוכל לגשת בביטחון למבחני הלשכה, לפני קבלת תעודת העורך דין הרשמית.

עם תום הלימודים לתואר ראשון במשפטים, לאחר שנת סטאז' ומבחני הלשכה, ניתן להתחיל לעבוד בתחום. אם זה בבתי המשפט, במשרדי עו"ד או אפילו בחברות פרטיות. מלבד זאת, תוכלו להמשיך ללמוד לתואר שני בתחום.

ציון הפסיכומטרי שנדרש ללימודי משפטים משתנה בהתאם למוסד הלימוד שבו תבחרו ללמוד. באוניברסיטאות הדרישה היא להגיע עם ציון פסיכומטרי של 700 פחות או יותר, כאשר לרוב אין ממש אפשרות להתגמשות. במכללות הדרישה קצת יותר גמישה והיא נעה סביב 600-650, אך גם כאן יש שינוי בין מוסדות הלימוד השונים.

מלגות נועדו על מנת לסייע לכם לממן את עלות הלימודים – בין אם אתם לומדים במוסד לימוד המוכר על ידי המל"ג או במוסד לימוד שלא מוכר על ידי המל"ג. קיימות מגוון מלגות שתוכלו למצוא אותם באתרי האינטרנט השונים שמאגדים בתוכם את כל המלגות הקיימות – שם גם תוכלו להגיש בקשת הצטרפות.

כל מי שמתחיל לימודי משפטים צריך להיות חרוץ ושקדן, כי הלימודים הם מאוד אינטנסיביים. מעבר לזה, הלימודים מתאימים לאנשים בעלי אופי אסרטיבי ושירותי.

לקבלת מידע נוסף

השאירו פרטים ויועץ לימודים יחזור אלייך בהקדם
נגישות